Чергове засідання робочої групи з питань розвитку м’ясної галузі

Чергове засідання робочої групи з питань розвитку м’ясної галузі

Під головуванням першого заступника Міністра аграрної політики та продовольства України Тараса Висоцького, 09 березня 2023 року проведено чергове засідання робочої групи з питань розвитку м’ясної галузі у форматі ZOOM-конференції. У засіданні робочої групи прийняли участь представники асоціацій виробників м’яса та м’ясопродуктів України, від НДІ «Украгропромпродуктивність» науковий співробітник Володимир Борисенко.

На засіданні робочої групи з питань розвитку м’ясної галузі було розглянуто питання про схвалення на рівні Міністерства аграрної політики та продовольства України відновлення фінансування державної програми будівництва та реконструкції тваринницьких ферм, а також визначення шляхів розблокування імпорту генетики свиней та погодження ветеринарних сертифікатів.

Представники Мінагрополітики, Держпродспоживслужби, комітету ВРУ з питань аграрної та земельної політики та профільні асоціації обговорили поточну ситуацію галузі та її потреби. Тарас Висоцький повідомив, що на жаль, на рівні бюджету, кошти в поточному році для цієї державної програми не передбачені, і, поки триває війна їх не буде, але залучаються донорські кошти, ведеться пошук інших інструментів підтримки тваринництва. Проведено обговорення проблеми обмеження завезення генетичного матеріалу із деяких країн, зокрема, з Чехії через випадки там африканської чуми свиней. Т.в.о. Голови Держпродспоживслужби Ольга Шевченко поінформувала щодо процедур ввезення живих тварин та тваринної продукції і пояснила про введені заборони на імпорт та їх причини, які є передумовою визнання регіоналізації відповідно до європейських вимог.

У підсумку Тарасом Висоцьким підкреслено, що Мінагрополітики визначає можливості щодо державної та міжнародної підтримки тваринництва, розширення ринків збуту та відповідності законодавства євроінтеграційним процесам.