У НДІ «Украгропромпродуктивність» обговорили розроблення професійних стандартів у сфері АПК

У НДІ «Украгропромпродуктивність» обговорили розроблення професійних стандартів у сфері АПК

       27 березня 2024 року відбулася робоча зустріч зацікавлених сторін щодо розроблення професійних стандартів у сфері агропромислового комплексу України. Зустріч було організовано у форматі вебінару «Назустріч вимогам ринку праці: професійні стандарти».

У заході взяли участь представники Мінекономіки, Державного агентства розвитку меліорації, рибного господарства  та продовольчих програм, Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи, Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, компанії «Укрпромінвест-агро», представники освіти та сфери виробництва, а саме :   Василь ПЛІЧКО – головний рибовод ДУ МТЦ з аквакультури, Василь КОВАЛЕНКО – доцент кафедри аквакультури НУБіП, Олег ПОНОМАРЕНКО –  директор ПАТ «Вільшанка», Андрій ГОНЧАРОВ – керівник ПАТ Хмельницьке  виробниче  сільськогосподарсько-рибоводне підприємство, Микола ФЕДОРЕНКО – перший заступник директора державної установи методично-технологічний центр з аквакультури. Тарас ЧЕРНУШЕНКО – головний спеціаліст відділу здоров’я та благополуччя тварин ДПСС, начальник відділу фітосанітарної експертизи та аналізу Департаменту ДПСС, Марина ШАРАК – заст. головного бухгалтера з обліку та звітності ДПСС, Світлана БОЧКОВСЬКА – заст. начальника відділу юридичного забезпечення ДПСС.   Оксана НОВОХАТНЯ – заст. начальника управління – начальник відділу  безпечності харчових продуктів управління безпечності харчових продуктів та кормів ДПСС. Валентина ВЕРШУТА – начальник відділу контролю у сфері робіт та послуг, туризму та курортів управління захисту споживачів ДПСС. Ольга БАЩИНСЬКА – начальник відділу фітосанітарної  експертизи та аналізу управління фітосанітарної безпеки ДПСС. Сергій КУСТОВ – т.в.о. завідувача сектору нагляду і реєстрації сільськогосподарської техніки ДПСС, Микола БІЛОУС – заст. директора департаменту – начальник управління державного контролю та обліку операторів ринку ДПСС.  Наталія СОЛТАНОВА – заступниця керівника відділу персоналу агропромислової компанії «Укрпромінвест-агро».

Вітальне слово взяв генеральний директор НДІ «Украгропромпродуктивність» Володимир ІВЧЕНКО. Він проінформував про напрями діяльності Інституту, взаємодію науковців та роботодавців з питань прикладних розробок. Було констатовано, що Інститут є сьогодні єдиною установою в країні за певними напрямками розроблень у сфері агропромислового виробництва, у тому числі, з розроблення професійних стандартів галузевих професій.

Також, головна спеціалістка Департаменту праці та занятості Мінекономіки, Юлія КОВКРАК, розповіла присутнім про загальні вимоги розроблення та застосування професійних стандартів в Україні.

Провідний науковий співробітник НДІ «Украгропромпродуктивність» Олександр НОСІКОВ виступив з доповіддю про прикладні аспекти розвитку сфери професійної кваліфікації. Був проведений аналіз таких нормативних документів як-от: Класифікатор професій ДК 003:2010, випуски Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників для агропромислового виробництва, а також провів презентацію щодо етапів створення професійних стандартів із залученням зацікавлених сторін, особливостей наповнення змісту документації на прикладі розробки професійних стандартів трьох робітничих професій сфери бджільництва.

Крім того, було надано відповіді на запитання учасників вебінару щодо практичного використання Класифікатора професій та випуску 2 ДКХП «Сільське господарство та пов’язані з ним послуги» та загального стану розроблення професійних стандартів в країні.

Генеральний директор НДІ «Украгропромпродуктивність» Володимир ІВЧЕНКО підвів підсумки вебінару, окреслив перспективи подальшої роботи за піднятими питаннями. Результатами вебінару стало узгодження подальші кроки з розроблення професійних стандартів. таких професій як-от:  «Рибовод» та «Лікар ветеринарної медицини».

Інформуємо, що Мінагрополітики отримано позитивні висновки щодо відповідності нормативним вимогам розроблених НДІ «Украгропромпродуктивність» професійних стандартів: «Апаратник виробництва медових напоїв та іншої продукції бджільництва», «Лаборант хіміко-бактеріологічного аналізу з бджільництва» та «Майстер з комплексного обслуговування об’єктів бджільництва» Наразі вони проходять процедуру затвердження та будуть  унесені НАК до Реєстру кваліфікацій.