Продуктові ринки Черкащини: аналіз та тенденції цін початку жовтня 2024 року

Продуктові ринки Черкащини: аналіз та тенденції цін початку жовтня 2024 року

Філією «Черкасиагропромпродуктивність» проведено дослідження динаміки цін основних продовольчих товарів на ринках Черкас станом на початок жовтня 2024 р. Про це повідомила директорка установи Оксана ГАЗІНА.

Аналізуючи цінову динаміку на ринках м. Черкаси, можна відмітити підвищення цін на групу товарів. Зокрема:

Також, збільшилась ціна на яловичину без кістки. Вона зросла на 5% і наразі коштує 259,81 грн у середньому на ринках Черкас. Підвищилась вартість сала на 1,4% у порівнянні з минулим періодом, і становить 164,32 грн. Вартість 1 кг свинини без кістки в середньому складає 169,71 грн, що більше на 1,4% з вереснем місяцем.

Значно зросли ціни на яйця. Так, 1 десяток яєць 1 категорії коштує 35,23 грн. Ціна зросла на 7%, а от вартість яєць 2 категорії зросла на 15%.

Також, подорожчала молочна продукція. Вартість солодковершкового масла 72,5% жирності становить у середньому 343,95 грн, що більше на 4,7%. Вартість молока 2,5% жирності зросла на 2,9%, а ціна кисломолочного сиру 9% – на 3,2%. Спостерігається збільшення цін на сметану. Так, вартість 15% сметани збільшилася на 3,3%, а вартість 20% сметани зросла на 19,9% у порівнянні з минулим періодом досліджень динаміки цін.

Таке зростання цін на ринках Черкас може бути зумовлено факторами, зокрема: сезонністю, підвищеним попитом, змінами в логістичних ланцюгах, а також загальною економічною ситуацією в країні.

Нагадаємо, що генеральний директор НДІ «Украгропромпродуктивність» Володимир ІВЧЕНКО взяв участь у Форумі «SEB-2024» Співпраця науки, освіти і бізнесу для Перемоги та відбудови України.