Ціни на основні продовольчі товари Черкас (початок 2025)
Черкаською філією НДІ «Украгропромпродуктивність» на початку січня 2025 року було проведено аналіз цін на продовольчі товари на двох ринках м. Черкас. Як повідомила директорка філії Оксана ГАЗІНА, встановлено певне зростання вартості на деякі види продовольчих товарів у порівнянні з груднем минулого року.
Підвищення цін відбулося на такі види продуктів (див. табл. 1):
Таблиця 1 – Динаміка збільшення цін на харчові продукти на ринках м. Черкас
№ |
Вид продукту |
У порівнянні початку січня 2025 р. з кінцем грудня 2024 р. (%) |
1 | Яблука | 08,22 |
2 | Яловичина | 07,18 |
3 | Картопля | 06,91 |
4 | Буряк | 06,91 |
5 | Томати тепличні/польові | 06,46 |
6 | Морква | 06,07 |
7 | Огірки тепличні/польові | 05,45 |
8 | Сир “Російський”, 50% | 03,41 |
9 | Свинина | 03,08 |
10 | Молоко 2,5% | 03,04 |
11 | Яловичина без кістки | 02,81 |
12 | Олія соняшникова | 01,42 |
13 | М’ясо курей (птахофабрика) | 01,33 |
14 | Хліб житньо-пшеничний | 01,25 |
15 | Рис | 00,86 |
16 | Масло вершкове, 72,5% | 00,32 |
17 | Риба жива | 00,15 |
Як бачимо, найбільше піднялась вартість яблук, яловичини, картоплі, буряку, томатів моркви тощо. Найменше подорожчання відбулося риби, масла та рису.
Щодо зменшення вартості продуктів харчування, то суттєве падіння цін відбулося на яйця. Вони подешевшали в середньому на 66,77%, опустившись в ціні з 58,72 до 35,21 грн. Також, зменшилася ціна сала – з 16954 до 148,53 грн або на 14,15%.
А от на такі види продуктів як: хліб з борошна пшеничного в/ґ, хліб з борошна пшеничного 1 ґатунку, батон, борошно пшеничне, в/ґ макаронні вироби, крупа гречана, пшоно, крупа манна, крупа вівсяна, цукор, капуста білокачанна, цибуля ріпчаста, свинина без кістки, ковбаса варена першого сорту, ковбаса варена вищого сорту, сир м’який жирністю 9%, сметана жирністю 15% та сметана жирністю 20%, – ціни залишилися не змінними/
Раніше ми повідомляли про те, що Дніпровською філією «Украгропромпродуктивність» розроблено норми витрат палива на автомобіль Mercedes-Benz Sprinter 318 CDI.