«М’ясо, риба, яйця»: тенденції цінової політики на 20 травня 2025 року

На ринку продукції тваринництва 20 травня 2025 року порівняно з попередніми тижнями відбулося зростання цін на свинину, м’ясо курей, рибу, незначне зростання цін яловичину, сало, та мінімальне зниження цін на яйця курячі. Про це повідомили фахівці НДІ «Украгропромпродуктивність», проаналізувавши роздрібні ціни 50 обласних і районних ринків України.
За їх даними ціни на продукти тваринництва у порівнянні з 6 травня 2025 року змінилися незначно і мають такий вигляд:
Середня ціна яловичини (без кістки) зросла на 0,3 % – 273,38 грн/кг. Найвищі ціни простежуються в Київській, Черкаській та Полтавській областях, а найнижчі – в Чернігівській, Тернопільській і Вінницькій областях.
На тазостегнову яловичу частину ціна зросла на 0,8 % чи до 204,28 грн/кг. Найвища вартість спостерігалася в Закарпатській, Харківській та Волинській областях. Тоді як найнижчими були ціни на Одещині, Вінниччині та Хмельниччині.
Ціна на свинину (без кістки) зросла на 3,0% – 203,89 грн/кг. Найнижчу вартість продукту зафіксовано в Тернопільській, Херсонській та Вінницькій областях, найвищу – у Харківській, Волинській та Київській областях.
Свинина з кісткою (відруби стегна) подорожчала на 1,5 % або ж до 171,65 грн/кг. Найнижчі ціни можна знайти на ринках Львівської, Одеської та Тернопільської областей, а найвищі – на Харківщині, Київщині та місті Києві.
Вартість свіжого сала зросла на 0,6 % (до 152,28 грн/кг). Найнижчі ціни на «український смаколик» можна знайти в Миколаївській, Одеській і Рівненській областях, а найвищі – в місті Києві, Харківській та Херсонській областях.
Середня ціна на м’ясо курей (тушки середньої вгодованості) зросла на 4,4% – 103,79 грн/кг. Найнижчі ціни на м’ясо курей спостерігалися у Львівській, Рівненській та Волинській областях, тоді як найвищі – в Харківській, Одеській і Закарпатській.
Ціни на курячі яйця І категорії знизилася на 0,4% (до 52,73 грн/10 шт.). Черкаська, Сумська і Чернігівська області мають найнижчу ціну, а от у Харківській, Одеській, Чернівецькій областях ціна найбільша.
Ціна на курячі яйця ІІ категорії знизилася на 0,1% (до 45,36 грн/10 шт.). Найнижча ціна у другій половині травня була в Миколаївській, Кіровоградській і Сумській областях, а найвища – в Харківській, Одеській і Чернівецькій областях.
Вартість живої риби зросла. Так, на короп ціна зросла на 4,6% (до 144,85 грн/кг). Дешевше за все його можна придбати в Кіровоградській, Київській і Тернопільській областях, тоді як у Харківській, Одеській і Сумській областях ціна буде вже найвищою.
Середня ціна ковбаси вареної І сорту зросла на 0,7% – 147,09 грн/кг. Найвищі ціни простежуються в місті Києві, Вінницькій та Харківській областях, а найнижчі – в Одеській, Миколаївській і Тернопільській областях.
Ціна на ковбасу варену вищого сорту зросла на 1,3% – і склала у середньому 210,18 грн/кг. Найнижчу вартість продукту зафіксовано в Одеській, Львівській і Рівненській областях, найвищу – Київській, Херсонській і Полтавській областях.