Динаміка цін на ринках Сумщини станом на кінець вересня 2025 року
Філією «Сумиагропромпродуктивність» здійснено аналіз цін на харчові продукти станом на 23 вересня 2025 року на двох ринках Сумщини. Всього було досліджено 37 видів продуктів харчування. Про це повідомляє директорка філії Наталія ШАТОХІНА.
Із загальної кількості середня вартість продуктів у порівнянні з 9 вересня поточного року залишилася незмінною для таких продуктів харчування як: хліб з борошна пшеничного в/ґ, хліб з борошна пшеничного I г, хліб житньо-пшеничний, батон, борошно пшеничне в/ґ, макаронні вироби, крупа гречана, рис, пшоно, крупа манна, крупа вівсяна, олія соняшникова, свинина, свинина без кістки, ковбаса варена першого сорту, ковбаса варена вищого сорту, молоко 2,5%, масло вершкове 72,5%, сир твердий 50%, сметана жирністю 15%, сметана жирністю 20% та жива риба.
Незначна кількість продуктів харчування збільшилася в ціні, а саме:
- яловичина – на 17,44%;
- м’ясо курей (птахофабрика) – на 10,35%;
- огірки тепличні/польові – на 8,63%;
- яловичина без кістки – на 3,90%;
- сало – на 3,83%;
- сир м’який жирністю 9% – на 0,08%.
Найбільше подорожчали яловичина та м’ясо курей.
Щодо зниження цін, то за цей період маємо таку тенденцію:
- томати тепличні/польові – на 71,56%;
- морква врожаю 2025 р. – на 57,58%;
- буряк врожаю 2025 р. – на 53,35%;
- цибуля ріпчаста – на 26,50%;
- капуста білокачанна врожаю 2025 – на 21,25%;
- картопля врожаю 2025 р. – на 18,55%;
- яйця курячі II кат. – на 8,57%;
- яйця курячі (птахофабрика) – на 4,17%;
- цукор – на 4,14%.
Як бачимо найбільше зменшення вартості відбулося на томати тепличні/польові, моркву врожаю 2025 р. і буряк врожаю 2025 р.
Раніше ми повідомляли, що НДІ «Украгропромпродуктивність» проінформував про цінові тенденції на закупівлю великої рогатої худоби, свиней і молока в Україні та країнах ЄС.