Ціни на продуктових ринках Чернігова (станом на кінець травня 2025 року)

Чернігівською філією НДІ «Украгропромпродуктивність» на кінець травня 2025 року проведено дослідження цін на продукти харчування на 2-х ринках м. Чернігова — «Центральний» та «Полісся». Про це повідомила директорка філії «Чернігівагропромпродуктивність» Людмила БРАТИЦЯ.
Досліджувались роздрібні ціни на хліб з борошна пшеничного в/г, хліб з борошна пшеничного 1/г, хліб житньо-пшеничний, батон борошно пшеничне в/г, макаронні вироби, крупу гречану, манну та вівсяну, рис, пшоно, олію рафіновану соняшникову, цукор, овочі «борщового набору», томати, огірки, яблука, яловичину, яловичину б/к, свинину, свинину б/к, сало, ковбаси варені 1/г та в/г, мясо курей (птахофабрика), яйця курячі І та ІІ кат., молоко 2,5% у плівці, масло вершкове 72,5%, сир твердий 50%, сир мякий 9%, сметану жирністю 15% та жирністю 20%, рибу живу (короп).
Результати досліджень свідчать, що на кінець травня на ринках Чернігова підвищились ціни на хлібобулочні вироби (1,2-2,3%), цукор (0,1%), моркву (1,0%), буряк (3,9%), свинину б/к (0,3%), мясо курей (0,4%), огірки (50,9%) та яблука (29,0%):
- хліб з борошна пшеничного в/г – (+1,5%) до 49,75 грн/кг;
- хліб з борошна пшеничного 1 г – (+2,3%) до 44,14 грн/кг;
- хліб житньо-пшеничний – (+1,4%) до 40,23 грн/кг;
- батон – (+1,2%) до 59,54 грн/кг;
- цукор – (+0,1%) до 32,10 грн/кг;
- морква – (+1,0%) до 44,72 грн/кг;
- цибуля – (+3,9%) до 30,74 грн/кг;
- огірки – (+50,19) до 100,91 грн/кг;
- яблука – (+29,0%) до 59,05 грн/кг;
- свинину б/к – (+0,3%) до 215,92 грн/кг;
- мясо курей (птахофабрика) – (+0,4%) до 110,78 грн/кг.
Найбільше подорожчали яблука (29,0%) та огірки (50,9%).
За досліджуваний період знизились ціни тільки на:
- сир мякий жирністю 9% – (-0,3%) до 152,56 грн/кг;
- крупу гречану – (-1,9%) до 31,83 грн;
- молоко 2,5 % – (-2,0%) до 44,65 грн/л;
- масло вершкове 72,5% – (-3,5%) до 417,80 грн/кг;
- томати – (-7,2%) до 82,91 грн/кг.
Середні ціни на решту досліджуваного асортименту продуктів: борошно пшеничне в/г, макаронні вироби, крупу манну та вівсяну, рис, пшоно, олію соняшникову, яловичину, яловичину б/к, свинину, сало, ковбасу варену в/г та 1 гат., картоплю, буряк, капусту, сир твердий 50%, сметану жирністю 15% та жирністю 20% не змінились.
Раніше ми повідомляли, що науковці Інституту взяли участь у вебінарі з впровадження Системи сільськогосподарських знань та інновацій (AKIS).