Ціни на продуктових ринках м. Суми (початок грудня 2024 р.)

Ціни на продуктових ринках м. Суми (початок грудня 2024 р.)

Сумською філією НДІ «Украгропромпродуктивність» проаналізовано ціни на продукти харчування на двох ринках м. Суми станом на початок грудня 2024 року. Про це повідомляє наукова співробітниця філії Наталія ШАТОХІНА.

Проведено аналіз середньої вартості по 38 видах продуктах. Із загальної кількості проаналізованих цін у порівнянні з початком листопада цього року незмінними залишилися такі види продуктів як: хліб з борошна пшеничного (вищий ґатунок), хліб з борошна пшеничного (перший ґатунок), батон, пшоно, крупа манна, крупа вівсяна, цукор, яблука, ковбаса варена (вищий сорт) і риба.

У свою чергу, подорожчали інші продукти, що можна побачити по таблиці 1.

Таблиця 1

Аналіз цін на продукти харчування станом

на початок грудня 2024 р. м.Суми

Назва продукції

Середня ціна станом на
05.11.2024

03.12.2024

1. Хліб житньо-пшеничний 34,13 34,42
2. Борошно пшеничне, вищий ґатунок 20,00 20,75
3. Крупа гречана 32,40 33,99
4. Олія соняшникова 57,98 58,99
5. Картопля 30,00 31,69
6. Морква 28,17 30,65
7. Буряк 26,36 27,69
8. Цибуля ріпчаста 20,98 21,98
9. Томати тепличні/польові 74,16 84,35
10. Яловичина 174,93 184,93
11. Яловичина без кістки 239,79 247,49
12. Свинина 154,92 158,70
13. Свинина без кістки 172,30 177,41
14. Сало 138,64 143,64
15. Ковбаса варена першого сорту 140,42 148,97
16. М’ясо курей (птахофабрика) 97,90 101,90
17. Яйця курячі (птахофабрика) 58,99 63,48
18. Яйця курячі другої категорії 48,99 55,48
19. Молоко 2,5% 36,24 40,63
20. Масло вершкове, 72,5% 307,22 312,39
21. Сир “Російський”, 50% 273,86 289,83
22. Сир м’який, жирністю 9% 137,30 152,32
23. Сметана жирністю 15% 99,94 102,98
24. Сметана жирністю 20% 113,98 117,47

Однак, попри це спостерігалося зменшення вартості чотирьох продуктів, а саме впали ціни на макаронні вироби, рис, капусту білокачанну та огірки тепличні/польові.

Таким чином, тенденція за грудень-листопад 2024 року свідчить про продовження зростання вартості на переважну більшість досліджуваних продуктів харчування.

Раніше ми повідомляли про те, що черкаською філією НДІ «Украгропромпродуктивність» розроблено норми праці при виконанні робіт з приготування комбікорму комбікормовим заводом «Buschhoff». Спостереження проведено на підприємстві СТОВ «АгроКо» Золотоніського р-ну.