«М’ясо, риба, яйця»: тенденції цінової політики на 14 листопада 2023

«М’ясо, риба, яйця»: тенденції цінової політики на 14 листопада 2023

Ринок продукції тваринництва на 14 листопада 2023 року порівняно з попередніми тижнями майже не змінився, за виключенням незначних коливань вартості. Передусім, це мінімальне зростання цін на м’ясо яловичини, свинини з кісткою, сало, яйця II категорії. Про це повідомили фахівці НДІ «Украгропромпродуктивності», проаналізувавши роздрібні ціни 48 обласних і районних ринків України.

За їх даними ціни на продукти тваринництва у порівнянні з 24 жовтня цього року майже не змінилися, і мають такий вигляд:

Вартість яловичини (без кістки) зросла на 0,1% або до 221,64 грн/кг. Найвищі ціни простежуються в Рівненській, Закарпатській і Житомирській областях, а найнижчі – в Херсонській, Чернігівській і Миколаївській.

Тазостегнова яловича частина має збільшення в ціні на 0,4% чи до 172,25 грн/кг. Найвища вартість спостерігалася в Харківській, Житомирській і Рівненській областях. Тоді як найнижчими були ціни на Волині, Черкащині та Чернігівщині.

Ціни на свинину (без кістки) знизилися на 0,4% і склала у середньому 189,57 грн/кг. Найнижчу вартість продукту зафіксовано в Житомирській, Рівненській і Тернопільській областях, найвищу – в Одеській, Київській і Харківській.

Свинина з кісткою (відруби стегна) зросла на 0,5% або ж до 165,08 грн/кг. Найнижчі ціни можна знайти на ринках Волинської, Черкаської та Одеської областей, а найвищі – на Харківщині, Закарпатті та Дніпропетровщині.

Вартість свіжого сала зросла на 0,8% (до 168,50 грн/кг). Найнижчі ціни на «український смаколик» можна знайти в Рівненській, Одеській і Житомирській областях, а найвищі – в Кіровоградській, Полтавській і місті Києві.

Середня ціна на м’ясо курей (тушки середньої вгодованості) не змінилася – 90,87 грн/кг. Найнижчі ціни на м’ясо курей спостерігалися у Волинській, Житомирській і Вінницькій областях, тоді як найвищі – в Черкаській, Чернігівській і Закарпатській.

Курячі яйця І категорії в ціні не змінилися – 51,14 грн/10 шт. Дніпропетровська, Сумська області та м. Київ мають найнижчу ціну, а от у Житомирській, Одеській та Київській областях ціна найбільша.

Ціна на курячі яйця ІІ категорії незначно знизилася – на 0,2 % (до 42,23 грн/10 шт.). Найнижча ціна на кінець жовтня була в Кіровоградській і Черкаській областях, а найвища – в Житомирській і Хмельницькій.

Вартість живої риби майже не змінилася. Так, на короп ціна знизилася лише на 0,1% (до 123,65 грн/кг). Дешевше за все його можна придбати в Чернігівській, Волинській, і Вінницькій областях, тоді як у Житомирській, Полтавській і Рівненській ціна буде вже вищою.

У свою чергу, нагадаємо, що «Украгропромпродуктивність» повідомило  про ціни на різні види хліба, борошна, макаронні вироби, гречану, рисову та інші крупи, а також на соняшникову рафіновану олію та цукор.