М’ясо, риба, яйця: тенденції цінової політики на 6 травня 2025 року

На ринку продукції тваринництва 6 травня 2025 року порівняно з попередніми тижнями відбулося незначне зростання цін на яловичину (без кістки), свинину, сало, м’ясо курей. ковбасу та зниження цін на яйця курячі, яловичину (тазостегнова частина), рибу.
Про це повідомили фахівці НДІ «Украгропромпродуктивність», проаналізувавши роздрібні ціни 50 обласних і районних ринків України.
За їх даними ціни на продукти тваринництва у порівнянні з 22 квітня 2025 року змінилися незначно і мають такий вигляд:
Середня ціна яловичини (без кістки) зросла на 1,2 % – 272,44 грн/кг. Найвищі ціни простежуються в Полтавській, Черкаській та Київській областях, а найнижчі – в Чернігівській, Дніпропетровській і Тернопільській областях.
На тазостегнову яловичу частину ціна знизилася на 0,2 % чи до 202,67 грн/кг. Найвища вартість спостерігалася в Закарпатській, Сумській та Волинській областях. Тоді як найнижчими були ціни на Одещині, Хмельниччині та Дніпропетровщині.
Ціна на свинину (без кістки) зросла на 3,2% – 197,87 грн/кг. Найнижчу вартість продукту зафіксовано в Тернопільській, Дніпропетровській та Херсонській областях, найвищу – у Харківській, Київській областях та місті Києві.
Свинина з кісткою (відруби стегна) подорожчала на 2,4 % або ж до 169,17 грн/кг. Найнижчі ціни можна знайти на ринках Львівської, Одеської та Тернопільської областей, а найвищі – на Харківщині, місті Києві та Київщині.
Вартість свіжого сала зросла на 1,9 % (до 151,32 грн/кг). Найнижчі ціни на «український смаколик» можна знайти в Миколаївській, Одеській і Рівненській областях, а найвищі – в місті Києві, Харківській та Херсонській областях.
Середня ціна на м’ясо курей (тушки середньої вгодованості) зросла на 2,6% – 99,38 грн/кг. Найнижчі ціни на м’ясо курей спостерігалися у Львівській, Рівненській та Хмельницькій областях, тоді як найвищі – в Харківській, Одеській і Чернівецькій.
Ціни на курячі яйця І категорії знизилася на 5,7% (до 52,95 грн/10 шт.). Черкаська, Чернігівська області і місто Київ мають найнижчу ціну, а от у Рівненській, Харківській, Одеській областях ціна найбільша.
Ціна на курячі яйця ІІ категорії знизилася на 6,9% (до 45,41 грн/10 шт.). Найнижча ціна у другій половині липня була в Полтавській, Миколаївській і Кіровоградській областях, а найвища – в Харківській, Рівненській і Одеській областях.
Вартість живої риби знизилася. Так, на короп ціна знизилася на 2,5% (до 138,44 грн/кг). Дешевше за все його можна придбати в Кіровоградській, Одеській і Миколаївській областях, тоді як у Харківській, Рівненській і Чернівецькій областях ціна буде вже найвищою.
Середня ціна ковбаси вареної І сорту зросла на 0,1% – 146,03 грн/кг. Найвищі ціни простежуються в місті Києві, Вінницькій та Харківській областях, а найнижчі – в Одеській, Волинській і Миколаївській областях.
Ціна на ковбасу варену вищого сорту зросла на 0,8% – і склала у середньому 207,49 грн/кг. Найнижчу вартість продукту зафіксовано в Одеській, Львівській і Миколаївській областях, найвищу – Київській, Херсонській і Полтавській областях.
У свою чергу, нагадаємо, що НДІ «Украгропромпродуктивність» повідомило про ціни на харчову продукцію ринків Черкас.