Науковці НДІ «Украгропромпродуктивність» взяли участь у науково-практичній конференції «Актуальні проблеми сучасної науки: теоретичні та практичні дослідження молодих учених»

15 квітня 2025 року науковці Кропивницької та Полтавської філій НДІ «Украгропромпродуктивність» взяли участь у ІІІ Всеукраїнській науково-практичній конференції «Актуальні проблеми сучасної науки: теоретичні та практичні дослідження молодих учених». Захід було організовано Полтавським державним аграрним університетом.
Науковці Інституту, Емма СИМОНЯН (к. с/г н., старший науковий співробітник), Наталія НЕРУБАЙСЬКА (директорка філії «Кропивницькийагропромпродуктивність») та Ганна ІЛЬЇНА (директорка філії «Полтаваагропромпродуктивність») виступили з темою «Тенденції виробництва жита в Кіровоградській області».
Головними висновками щодо зазначеної теми виступу з боку науковців філій НДІ «Украгропромпродуктивність» стали такі тези:
- культурне значення та попит: житній хліб є основним продуктом харчування у багатьох країнах світу;
- кліматичні умови: жито добре підходить для холодного клімату, тому такі країни, як Польща та Україна, мають природну перевагу у вирощуванні жита;
- сільськогосподарська політика: державні субсидії та сільськогосподарська політика можуть допомогти стабілізувати рівень виробництва;
- попит на продукти на основі жита: попит на жито виходить не тільки на продукти харчування, але й на алкогольні напої, такі як горілка та віскі, де жито є ключовим інгредієнтом. Цей попит може стимулювати збільшення виробництва цієї культури у країни;
- ринок і торгівля: міжнародна торгівля відіграє значну роль у світовому виробництві жита. Доступ на ринки Європейському Союзі та сусідніх країнах може стати причиною збільшення посівів.
У загальному підсумку представники Інституту зазначили, що жито залишається перспективною сільськогосподарською культурою, а стратегічний розвиток його виробництва сприятиме економічній стабільності галузі та розширенню експортних можливостей України.
Раніше ми повідомляли, що в НДІ «Украгропромпродуктивність» поінформували про роздрібні ціни на найбільш уживані продукти (різні види хліба, борошно, макаронні вироби, гречана, рисова та інші крупи, соняшникова рафінована олія та цукор) станом на початок квітня 2025 року.