Участь в роботі вебінару «Зміни законодавства в молочному секторі»
У роботі вебінару «Зміни законодавства в молочному секторі», який відбувся 19_жовтня_2023 року. взяли участь науковці інституту: Івченко Володимир – генеральний директор, співробітники НДВ інноваційних технологій та цифрових трансформацій в галузях АПК: Солошонок Алла, Полонська Ольга, Борисенко Володимир.
Даний захід проводиться Міністерством аграрної політики та продовольства України за підтримки Швейцарії в межах швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України», що впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) у партнерстві із SAFOSO AG (Швейцарія) та Проєкту ЄС «Вдосконалення законодавства, контролю та поінформованості у сфері безпечності харчових продуктів, здоров’я та благополуччя тварин в Україні» (EU4SaferFood). До участі в заході запрошені представники Держпродспоживслужби.
Під час заходу були розглянуті наступні питання:
- особливості здійснення державного контролю на період воєнного стану;
- нормативні нововведення в молочній галузі;
- важливість впровадження програми контролю сирого молока на базі інформаційно-комунікаційної системи Держпродспоживслужби «Молочний модуль»;
- лабораторні дослідження в межах Програми контролю сирого молока: законодавчі аспекти та інтерпретація результатів досліджень;
- аналіз та обробка даних про результати досліджень зразків сирого молока на базі інформаційно-комунікаційної системи Держпродспоживслужби «Молочного модуля»;
- алгоритм дій державних інспекторів та державних ветеринарних інспекторів та уповноважених осіб у випадку повідомлень в інформаційно-комунікаційній системі Держпродспоживслужби про невідповідність сирого молока встановленим критеріям і що потрібно знати операторам ринку молока та молочних продуктів;
- законодавче підґрунтя для проведення ризик-орієнтованого інспектування щодо дотримання операторами ринку вимог до безпечності та якості молока і молочних продуктів;
- особливості вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів для виробників ремісничих продуктів.