Вартість продуктів харчування на ринках Чернігова (кінець вересня 2024 р.)

Вартість продуктів харчування на ринках Чернігова (кінець вересня 2024 р.)

Чернігівською філією  НДІ «Украгропромпродуктивність»  24 вересня  2024 року проведено дослідження щодо роздрібних цін на 38 найменувань продуктів харчування на 2-х ринках м. Чернігова — «Центральний ринок» та ринок «Полісся».

Аналіз цін за 24 вересня у порівнянні з цінами за 3 вересня  цього року засвідчив, що на кінець вересня відбулось подорожчання всього досліджуваного асортименту хлібобулочних виробів на 3,6-9,5%, борошна — 3,8%, крупи манної — 2,1%, олії соняшникової рафінованої бутильованої на 2,5%. Також спостерігалось подорожчання м’яса курей  на 1,2 % (до 94,56 грн/кг), сала — 1,4% (до 156,49 грн/кг), масла вершкового 72,5% — 3,0% (до 335,52 грн/кг),  сиру м’якого 9% — 4,1% (до 123,29 грн/кг), яйця курячі 1 категорії — 7,4% (до 34,41 грн/10 шт.).

На кінець першого місяця осіні також спостерігалось значне підвищення цін на овочі «борщового набору» на 11,6-35,2%, огірки (17,0%) та томати (31,7%).

Вартість картоплі зросла на 4,50 грн (або 26,9%) до 21,21 грн/кг (ціни на картоплю коливались від 18 до 25 грн/кг). Вартість буряка також суттєво зросла на 6,44 грн (або 35,9%) до 24,75 грн/кг (ціни на буряк коливались від 20 до 35 грн/кг). Капуста подорожчала на 3,27 грн (або 12,3%) до 29,79 грн/кг (ціни на капусту білокачанну коливались від 25 до 35 грн/кг), а морква подорожчала на 2,61 грн (або 13,6%)  до 21,78 грн/кг (ціни на моркву коливались від 15 до 30 грн/кг). Вартість цибулі ріпчастої підвищилася лише на 11,6% до 25,02 грн/кг (ціни на цибулю коливались від 16 до 35 грн/кг).

Крім цього, спостерігалось зниження цін на цукор на 0,63 грн (або 2,0%) до 31,61 грн/кг (ціни на цукор коливались від 26,90 до 38,00 грн/кг), також подешевшали яблука на 1,31 грн (або 4,4%) до 28,28 грн/кг (ціни на яблука знизились до 25-32 грн/кг).

Отже, на нашу думку, дорожчання продуктів харчування на ринках Чернігова обумовлено підвищенням споживчого попиту при зменшенні або недостатній пропозиції овочів від виробників.

Раніше ми повідомляли, що в НДІ “Украгропромпродуктивність” розповіли, чому нормування праці в аграрній сфері – шлях до підвищення ефективності бізнесу.