Вартість продуктів харчування на ринках Чернігова (кінець вересня 2024 р.)
Чернігівською філією НДІ «Украгропромпродуктивність» 24 вересня 2024 року проведено дослідження щодо роздрібних цін на 38 найменувань продуктів харчування на 2-х ринках м. Чернігова — «Центральний ринок» та ринок «Полісся».
Аналіз цін за 24 вересня у порівнянні з цінами за 3 вересня цього року засвідчив, що на кінець вересня відбулось подорожчання всього досліджуваного асортименту хлібобулочних виробів на 3,6-9,5%, борошна — 3,8%, крупи манної — 2,1%, олії соняшникової рафінованої бутильованої на 2,5%. Також спостерігалось подорожчання м’яса курей на 1,2 % (до 94,56 грн/кг), сала — 1,4% (до 156,49 грн/кг), масла вершкового 72,5% — 3,0% (до 335,52 грн/кг), сиру м’якого 9% — 4,1% (до 123,29 грн/кг), яйця курячі 1 категорії — 7,4% (до 34,41 грн/10 шт.).
На кінець першого місяця осіні також спостерігалось значне підвищення цін на овочі «борщового набору» на 11,6-35,2%, огірки (17,0%) та томати (31,7%).
Вартість картоплі зросла на 4,50 грн (або 26,9%) до 21,21 грн/кг (ціни на картоплю коливались від 18 до 25 грн/кг). Вартість буряка також суттєво зросла на 6,44 грн (або 35,9%) до 24,75 грн/кг (ціни на буряк коливались від 20 до 35 грн/кг). Капуста подорожчала на 3,27 грн (або 12,3%) до 29,79 грн/кг (ціни на капусту білокачанну коливались від 25 до 35 грн/кг), а морква подорожчала на 2,61 грн (або 13,6%) до 21,78 грн/кг (ціни на моркву коливались від 15 до 30 грн/кг). Вартість цибулі ріпчастої підвищилася лише на 11,6% до 25,02 грн/кг (ціни на цибулю коливались від 16 до 35 грн/кг).
Крім цього, спостерігалось зниження цін на цукор на 0,63 грн (або 2,0%) до 31,61 грн/кг (ціни на цукор коливались від 26,90 до 38,00 грн/кг), також подешевшали яблука на 1,31 грн (або 4,4%) до 28,28 грн/кг (ціни на яблука знизились до 25-32 грн/кг).
Отже, на нашу думку, дорожчання продуктів харчування на ринках Чернігова обумовлено підвищенням споживчого попиту при зменшенні або недостатній пропозиції овочів від виробників.
Раніше ми повідомляли, що в НДІ “Украгропромпродуктивність” розповіли, чому нормування праці в аграрній сфері – шлях до підвищення ефективності бізнесу.