Вартість продуктів на ринках Чернігова: аналіз початку січня 2025 р.

Вартість продуктів на ринках Чернігова: аналіз початку січня 2025 р.

Чернігівською філією НДІ «Украгропромпродуктивність» на початку 2025 р. проведено аналіз роздрібних цін на 38 видів продуктів харчування на 2-х ринках м. Чернігова – «Центральний» та «Полісся». Про це повідомляє директорка філії Людмила БРАТИЦЯ.

Як вказує науковець, результати досліджень цін свідчать, що в січні цього року проти середини грудня минулого на ринках м. Чернігова підвищилася середня вартість борошна пшеничного в/г (+1,1%), олії рафінованої соняшникової (+0,2%), моркви (+4,8%), цибулі (+5,7%), томатів (+5,8%), яблук (+3,9%), яловичини без кістки (+1,0%), свинини без кістки (1,3%) та сиру м’якого 9% (0,9%). Але найбільше підвищилися ціни на капусту (+26,7%) та огірки (+39,3%).

Зниження середніх цін спостерігалось тільки на сало (-5,9%) до 154,6 грн/кг м’ясо курей (птахофабрика) (-1,5%) до 97,4 грн/кг, рибу живу (короп) (-3,2%) до 137,25 грн/кг і яйця курячі 1 кат. (-38,0%) до 36,93 грн за 1 десяток.

Без змін залишились середні ціни на хліб з борошна пшеничного в/г, хліб з борошна пшеничного 1/г, хліб житньо-пшеничний, батон, макаронні вироби, крупи гречану, манну та вівсяну, рис, пшоно, цукор, картоплю, буряк, яловичину з кісткою, свинину з кісткою, ковбаси варені 1/г та в/г, молоко 2,5%, масло вершкове 72,5%, сир твердий 50%, сметану жирністю 15% та сметану жирністю 20%.

Фахівчиня також зазначила, що сукупна вартість основних овочів для борщу (картоплі, капусти, моркви, буряку, цибулі) наразі складає 165,45 грн, що є на 7,8% більше, аніж в середині грудня минулого року.

Раніше ми повідомляли про те, що Сумською філією НДІ «Украгропромпродуктивність» проаналізовано ціни на продукти харчування на двох ринках м. Суми станом на початок січня 2025 року.