Вартість продуктів на ринках Полтави: тенденції січня 2025 р.

Полтавською філією НДІ «Украгропромпродуктивність» у січні 2025 р. проведено аналіз роздрібних цін продуктів харчування на ринках м. Полтави. Про це повідомляє директорка філії Ганна ІЛЬЇНА.
Як вказує науковець, результати досліджень цін свідчать, що січень цього року мав не значну тенденцію в зміні ціноутворення на продуктових ринках. Так, станом на 22.01.2025 у порівнянні з 07.01.2025 спостерігалося підвищення середньої вартості таких видів продуктів (див. табл. 1):
Таблиця 1 – Динаміка цін
Вид продукції | Ціни станом на (грн) | Збільшення цін у % | |
22.01.2025 | 07.01.2025 | ||
Огірки тепличні/польові | 115,63 | 91,60 | 26,23 |
Томати тепличні/польові | 98,09 | 86,51 | 13,39 |
Морква | 37,88 | 36,40 | 04,05 |
Яблука | 35,42 | 34,64 | 02,27 |
Капуста білокачанна | 38,99 | 38,19 | 02,08 |
Цибуля ріпчаста | 21,66 | 21,38 | 01,29 |
Яловичина без кістки | 261,92 | 259,23 | 01,04 |
Зниження середніх цін відбулося на три види продуктів. Яйця курячі (птахофабрика) подешевшали на 3,3% (з 57,23 до 55,08 грн), олія соняшникова – на 0,7% (з 68,78 до 68,23 грн) і сало – на 0,7% (зі 157,31 до 156,20 грн).
Без змін залишилися середні ціни на хліб з борошна пшеничного в/ґ; хліб з борошна пшеничного I г; хліб житньо-пшеничний; батон; борошно пшеничне в/ґ; макаронні вироби; крупу гречану; рис; пшоно; крупу манну; крупу вівсяну; цукор; картоплю; свинину; ковбасу варену першого та вищого сортів; м’ясо курей (птахофабрика); яйця курячі II кат.; молоко 2,5%; масло вершкове 72,5%; сир «російський» 50%; сир м’який жирністю 9%; сметану жирністю 15% та 20%; рибу живу; буряк та свинину без кістки.
Раніше ми повідомляли, що філією «Закарпаттяагропромпродуктивність» проаналізовано ціни на продукти харчування на 2-х продуктових ринках в м. Ужгород станом на кінець січня 2025 р. у порівнянні з початком цього місяця.