Ціни на основні продовольчі товари Черкас (початок лютого 2025)

Ціни на основні продовольчі товари Черкас  (початок лютого 2025)

Черкаською філією НДІ «Украгропромпродуктивність» на початок лютого 2025 року було проведено аналіз цін на продовольчі товари на двох ринках м. Черкас. Як повідомила директорка філії Оксана ГАЗІНА, встановлено певне зростання вартості на деякі види продовольчих товарів у порівнянні з кінцем січня цього року.

Підвищення цін відбулося на такі види продуктів (див. табл. 1):

Таблиця 1 – Динаміка збільшення цін на харчові продукти на ринках м. Черкас

Вид продукту У порівнянні кінця січня з кінцем лютого 2025 р. (%)
1 Крупа манна 1,00
2 Олія соняшникова 1,23
3 Молоко 2,5% 2,34
4 Сметана жирністю 20% 3,81
5 Картопля 6,91
6 Яблука 8,03
7 Сметана жирністю 15% 8,43
8 Капуста білокачанна 10,43

Як бачимо, вартість продуктів не значно збільшилася і їх кількість складає вісім видів харчових продуктів. Так само можна сказати і про зниження цін (див. табл. 2).

Таблиця 2 – Динаміка зменшення цін на харчові продукти на ринках м. Черкас

Вид продукту У порівнянні кінця січня з початком лютого 2025 р. (%)
1 Огірки тепличні/польові 12,10
2 Морква 8,03
3 Томати тепличні/польові 5,42
4 Свинина 3,29
5 Сало 3,09
6 Яйця курячі (птахофабрика) 1,23
7 М’ясо курей (птахофабрика) 0,59
8 Сир м’який жирністю 9% 0,06

Отже, значне зменшення ціни відбулося на огірки тепличні. Вартість цього овочу в середньому склала 144,08 проти 161,51 грн. Інші продукти незначно дешевшали. Проте, найбільша кількість досліджуваних цін на такі позиції як: хліб з борошна пшеничного в/ґ; хліб з борошна пшеничного I г; хліб житньо-пшеничний; батон; борошно пшеничне в/ґ; макаронні вироби; крупа гречана; рис; пшоно; крупа вівсяна; цукор; буряк; цибуля ріпчаста; яловичина; яловичина без кістки; свинина без кістки; ковбаса варена першого сорту; ковбаса варена вищого сорту; масло вершкове 72,5%; сир «російський» 50% і риба жива – залишилася незмінною.

Раніше ми повідомляли, що 11 лютого 2025 року вартість продукції тваринництва порівняно з попередніми тижнями в середньому по Україні підвищилася на яловичину, свинину (без кістки), рибу, ковбасу та незначне зниження цін відбулося на свинину (з кісткою), м’ясо курей, яйця курячі та сало.