«М’ясо, риба, яйця» : тенденції цінової політики на 09 квітня 2024 року

«М’ясо, риба, яйця» : тенденції цінової політики на  09 квітня 2024 року

       Ринок продукції тваринництва на 09 квітня 2024 року порівняно з попередніми тижнями майже не змінився, за виключенням сезонного зниження цін на яйця курячі. Передусім, це мінімальне зниження цін на свинину, яловичину, м’ясо курей, сало, та незначне зростання ціни на рибу. Про це повідомили фахівці НДІ «Украгропромпродуктивність», проаналізувавши роздрібні ціни 48 обласних і районних ринків України.

За їх даними ціни на продукти тваринництва у порівнянні з 26 березня 2024 року майже не змінилися, за виключенням цін на яйця курячі, і мають такий вигляд:

       Середня ціна яловичини (без кістки) знизилася на 0,5% або до 231,55 грн/кг. Найвищі ціни простежуються в Кіровоградській, Рівненській областях та місті Києві, а найнижчі – в Чернігівській, Волинській і Сумській.

       Тазостегнова яловича частина має зниження в ціні на 0,6% чи до 177,73 грн/кг. Найвища вартість спостерігалася в Рівненській та Закарпатській областях і місті Києві, Тоді як найнижчими були ціни на Черкащині, Волині та Чернігівщині.

       Ціна на свинину (без кістки) знизилася на 0,6% і склала у середньому 177,31 грн/кг. Найнижчу вартість продукту зафіксовано в Житомирській, Тернопільській, і Полтавській областях, найвищу – в Херсонській, Волинській і Харківській областях.

       Свинина з кісткою (відруби стегна) подешевшала на 1,1% або ж до 158,54 грн/кг. Найнижчі ціни можна знайти на ринках Тернопільської, Волинської та Черкаської областей, а найвищі – на Херсонщині, Харківщині та Закарпатті.

       Вартість свіжого сала знизилася на 1,6% (до 154,52 грн/кг). Найнижчі ціни на «український смаколик» можна знайти в Рівненській, Одеській і Миколаївській областях, а найвищі – в Харківській області, місті Києві, та Херсонській області.

       Середня ціна на м’ясо курей (тушки середньої вгодованості) знизилася на 0,7% – 88,35 грн/кг. Найнижчі ціни на м’ясо курей спостерігалися у Волинській, Полтавській та Житомирській областях, тоді як найвищі – в Черкаській, Харківській і Кіровоградській.

       Ціни на курячі яйця І категорії знизилася на 6,3% (до 38,47 грн/10 шт.). Сумська, Миколаївська та Чернігівська області мають найнижчу ціну, а от у Одеській, Волинській та Чернівецькій областях ціна найбільша.

       Ціна на курячі яйця ІІ категорії знизилася на 4,2% (до 34,12 грн/10 шт.). Найнижча ціна на середину березня була в Черкаській, Сумській і Кіровоградській областях, а найвища – в Херсонській, Рівненській і Чернівецькій.

       Вартість живої риби незначно зросла. Так, на короп ціна зросла на 1,0% (до 128,38 грн/кг). Дешевше за все його можна придбати в Кіровоградській, Волинській і Одеській областях, тоді як у Харківській, Житомирській і Сумській ціна буде вже найвищою.

         У свою чергу, нагадаємо, що «Украгропромпродуктивність» повідомило про ціни на різні види  хліба, борошна, макаронні вироби, гречану, рисову та інші крупи, а також на соняшникову рафіновану олію та цукор.