«М’ясо, риба, яйця»: тенденції цінової політики на 23 липня 2024 року

«М’ясо, риба, яйця»: тенденції цінової політики на 23 липня 2024 року

       Ринок продукції тваринництва на 23 липня 2024 року порівняно з попередніми тижнями майже не змінився, за виключенням незначних коливань цін. Передусім, це мінімальне зниження цін на тазостегнову яловичу частину, свинину (з кісткою, відруби стегна), сало, яйця курячі та мінімальне зростання ціни на яловичину (без кістки), м’ясо курей, рибу. Про це повідомили фахівці НДІ «Украгропромпродуктивність», проаналізувавши роздрібні ціни 48 обласних і районних ринків України.

За їх даними ціни на продукти тваринництва у порівнянні з 09 липня 2024 року змінилися незначно, і мають такий вигляд:

       Середня ціна яловичини (без кістки) зросла лише на 0,1% – 230,73 грн/кг. Найвищі ціни простежуються в Кіровоградській, Закарпатській та Одеській областях, а найнижчі – в Чернігівській, Волинській і Рівненській.

       Тазостегнова яловича частина не значно знизилася – на 0,2% чи до 174,60 грн/кг. Найвища вартість спостерігалася в Закарпатській області і місті Києві, і Херсонській області Тоді як найнижчими були ціни на Волині, Черкащині та Чернігівщині.

       Ціна на свинину (без кістки) не значно знизилася – на 0,1% і склала у середньому 174,41 грн/кг. Найнижчу вартість продукту зафіксовано в Тернопільській, Житомирській і Полтавській областях, найвищу – в Рівненській, Херсонській, Волинській областях.

       Свинина з кісткою (відруби стегна) подешевшала лише на 0,2% або ж до 157,30 грн/кг. Найнижчі ціни можна знайти на ринках Тернопільської, Київської та Черкаської областей, а найвищі – на Херсонщині, Харківщині та Закарпатті.

       Вартість свіжого сала знизилася на 0,6% (до 145,59 грн/кг). Найнижчі ціни на «український смаколик» можна знайти в Одеській, Миколаївській і Закарпатській областях, а найвищі – в місті Харківській, Херсонській та Чернівецькій області.

       Середня ціна на м’ясо курей (тушки середньої вгодованості) зросла лише на 0,2% – 87,76 грн/кг. Найнижчі ціни на м’ясо курей спостерігалися у Волинській, Полтавській та Київській областях, тоді як найвищі – в Харківській, Черкаській і Кіровоградській.

       Ціни на курячі яйця І категорії знизилися на 4,5% (до 32,77 грн/10 шт.). Сумська Чернігівська, та Кіровоградська області мають найнижчу ціну, а от у Одеській, Житомирській та Чернівецькій областях ціна найбільша.

       Ціна на курячі яйця ІІ категорії знизилася на 4,5% (до 27,78 грн/10 шт.). Найнижча ціна у другій половині липня була в Сумській Чернігівській, Полтавській і областях, а найвища – в Рівненській, Херсонській і Житомирській .

       Вартість живої риби незначно збільшилася. Так, на короп ціна зросла на 0,7% (до 126,71 грн/кг). Дешевше за все його можна придбати в Миколаївській Кіровоградській і Волинській областях, тоді як у Сумській, Харківській і Рівненській областях ціна буде вже найвищою.

         У свою чергу, нагадаємо, що «Украгропромпродуктивність» повідомило про ціни на різні види  хліба, борошна, макаронні вироби, гречану, рисову та інші крупи, а також на соняшникову рафіновану олію та цукор.