«М’ясо, риба, яйця» : тенденції цінової політики на 14 травня 2024 року

«М’ясо, риба, яйця» : тенденції цінової політики на 14 травня 2024 року

       Ринок продукції тваринництва на 14 травня 2024 року порівняно з попередніми тижнями майже не змінився, за виключенням незначних коливань цін. Передусім, це зниження цін на яйця, мінімальне зниження цін на свинину, яловичину, сало, та незначне зростання ціни на м’ясо курей та рибу. Про це повідомили фахівці НДІ «Украгропромпродуктивність», проаналізувавши роздрібні ціни 48 обласних і районних ринків України.

За їх даними ціни на продукти тваринництва у порівнянні з 30 квітня 2024 року змінилися незначно, і мають такий вигляд:

       Середня ціна яловичини (без кістки) знизилася на 1,1% або до 231,33 грн/кг. Найвищі ціни простежуються в Кіровоградській, Рівненській та Закарпатській областях, а найнижчі – в Чернігівській, Волинській і Сумській.

       Тазостегнова яловича частина має зниження в ціні на 0,5% чи до 178,16 грн/кг. Найвища вартість спостерігалася в Закарпатській та Рівненській областях і місті Києві, Тоді як найнижчими були ціни на Черкащині, Волині та Чернігівщині.

       Ціна на свинину (без кістки) знизилася на 3,3% і склала у середньому 176,31 грн/кг. Найнижчу вартість продукту зафіксовано в Тернопільській, Житомирській і Полтавській областях, найвищу – в Херсонській, Волинській і Харківській областях.

        Свинина з кісткою (відруби стегна) подешевшала на 2,0% або ж до 159,00 грн/кг. Найнижчі ціни можна знайти на ринках Тернопільської, Волинської та Черкаської областей, а найвищі – на Херсонщині, Харківщині та Рівненщині.

       Вартість свіжого сала знизилася на 2,7% (до 149,69 грн/кг). Найнижчі ціни на «український смаколик» можна знайти в Житомирській, Рівненській  і Одеській областях, а найвищі – в Харківській, Херсонській та Чернівецькій областях.

       Середня ціна на м’ясо курей (тушки середньої вгодованості) подорожчала на 0,8% – 90,19 грн/кг. Найнижчі ціни на м’ясо курей спостерігалися у Волинській, Полтавській та Київській областях, тоді як найвищі – в Черкаській, Харківській і Кіровоградській.

        Ціни на курячі яйця І категорії знизилася на 3,3% (до 32,49 грн/10 шт.). Чернігівська, Сумська та Кіровоградська області мають найнижчу ціну, а от у Одеській, Чернівецькій та Рівненській областях ціна найбільша.

      Ціна на курячі яйця ІІ категорії знизилася на 3,9% (до 27,83 грн/10 шт.). Найнижча ціна на середину березня була в Кіровоградській, Полтавській і Черкаській областях, а найвища – в Рівненській, Херсонській і Чернівецькій.

       Вартість живої риби зросла. Так, на короп ціна зросла на 1,8% (до 129,65 грн/кг). Дешевше за все його можна придбати в Кіровоградській, Волинській і Тернопільській областях, тоді як у Харківській, Житомирській і Рівненській областях ціна буде вже найвищою.

         У свою чергу, нагадаємо, що «Украгропромпродуктивність» повідомило про ціни на різні види  хліба, борошна, макаронні вироби, гречану, рисову та інші крупи, а також на соняшникову рафіновану олію та цукор.