«М’ясо, риба, яйця»: тенденції цінової політики на кінець жовтня 2023

«М’ясо, риба, яйця»: тенденції цінової політики на кінець жовтня 2023

Ринок продукції тваринництва на 24 жовтня 2023 року як і за попередні тижні продовжує поступове збільшення вартості. Передусім, це зміна цін на м’ясо яловичини, свинини, птиці, яйця I і II категорій, а також живу рибу. Про це повідомили фахівці НДІ «Украгропромпродуктивності», проаналізувавши роздрібні ціни 51 обласних і районних ринків України.

За їх даними ціни на зазначені вище продукти у порівнянні з 10 жовтнем цього року змінилися не сильно, і мають такий вигляд:

Вартість яловичини (без кістки) зросла на 0,3% або до 221,39 грн/кг. Найвищі ціни простежуються в Рівненській, Закарпатській і Житомирській областях, а найнижчі – в Херсонській, Чернігівській і Тернопільській

Тазостегнова яловича частина має збільшення в ціні на 0,2% чи до 171,52 грн/кг. Найвища вартість спостерігалася в Харківській, Житомирській і Рівненській областях. Тоді як найнижчими були ціни на Волинщині, Черкащині та Чернігівщині.

Ціни на свинину (без кістки) знизилися на 1,0% і складають у середньому 190,26 грн/кг. Найнижчу вартість продукту зафіксовано в Житомирській, Рівненській і Тернопільській областях, найвищу – в Одеській, Київській і Харківській.

Свинина з кісткою (відруби стегна) зросла на 0,2% або ж до 164,21 грн/кг. Найнижчі ціни можна знайти на ринках Волинської, Черкаської та Тернопільської областей, а найвищі – на Харківщині, Закарпатті та Дніпропетровщині.

Вартість свіжого сала зросла на 1,7% (до 167,21 грн/кг). Найнижчі ціни на «український смаколик» можна знайти в Рівненській, Одеській і Волинській областях, а найвищі – в Полтавській, Чернігівській і місті Києві.

Середня ціна на м’ясо курей (тушки середньої вгодованості) зросла на 0,1% – до 90,90 грн/кг. Найнижчі ціни на м’ясо курей спостерігалися у Волинській, Чернівецькій і Житомирській областях, тоді як найвищі – в Черкаській, Чернігівській і Закарпатській.

Курячі яйця І категорії зросли в ціні на 3% – до 51,12 грн/10 шт. Дніпропетровська, Сумська та Кіровоградська області мають найнижчу ціну, а от у Житомирській, Харківській та Одеській областях ціна найбільша.

Також дорожчали і курячі яйця ІІ категорії. Їхня вартість збільшилася на 3,7 % (до 42,30 грн/10 шт.). Найнижча ціна на кінець жовтня була в Дніпропетровській і Кіровоградській областях, а найвища – в Житомирській і Харківській.

Поступово зростає вартість живої риби. Так, короп підвищився в ціні на 1,6% (до 123,78 грн/кг). Дешевше за все його можна придбати у Волинській, Чернігівській і Вінницькій областях, тоді як у Житомирській, Рівненській і Харківській ціна буде вже вищою.

У свою чергу, нагадаємо, що «Украгропромпродуктивність» повідомило про ціни на різні види хліба, борошна, макаронні вироби, гречану, рисову та інші крупи, а також на соняшникову рафіновану олію та цукор.