Продуктові ринки Черкащини: тенденції цін початку квітня 2025 року

Філією «Черкасиагропромпродуктивність» проведено дослідження динаміки цін основних продовольчих товарів на ринках Черкас станом на початок квітня 2025 р. Про це повідомила директорка установи Оксана ГАЗІНА.
Аналізуючи цінову динаміку на ринках м. Черкаси, можна відмітити підвищення цін на групу товарів у порівнянні з серединою березня 2025 р., а саме:
- яйця курячі (птахофабрика) – 17,18%;
- сметана жирністю 20% – 10,88%;
- яблука – 8,96%;
- свинина без кістки – 7,15%;
- сметана жирністю 15% – 6,90%;
- пшоно – 6,48%;
- яловичина без кістки – 5,18%;
- капуста білокачанна – 4,88%;
- хліб житньо-пшеничний – 4,79%;
- огірки тепличні/польові – 4,65%;
- яловичина – 4,25%;
- свинина – 3,29%;
- крупа гречана – 2,77%;
- м’ясо курей (птахофабрика) – 2,28%;
- олія соняшникова – 2,09%;
- риба жива – 1,90%;
- масло вершкове 72,5% – 1,25%;
- батон – 1,19%;
- молоко 2,5% – 0,38%;
- хліб з борошна пшеничного в/ґ – 0,05%;
- томати тепличні/польові – 0,03%;
- ковбаса варена першого сорту – 0,03%.
Отже, як бачимо найбільше дорожчали яйця курячі, сметана, яблука, свинина без кістки, пшоно та яловичина без кістки.
Що ж стосується падіння цін, то воно також мало місце за досліджуваний період, то тут слід відмітити про такі продукти як морква (-13,31%), картопля (-6,86%), буряк (-6,79%) та сир м’який жирністю 9% (-3,92%).
А такі продукти як борошно пшеничне, в/ґ, цукор, крупа вівсяна, цибуля ріпчаста, крупа манна, хліб з борошна пшеничного I г, макаронні вироби, рис, сало, ковбаса варена вищого сорту, сир «російський» 50% майже не змінилися в ціні.
Нагадаємо, що науковці НДІ «Украгропромпродуктивність» взяли участь в науково-практичній конференції «Інноваційні технології в АПК».