«М’ясо, риба, яйця»: тенденції цінової політики на 22 жовтня 2024 року
На ринку продукції тваринництва 22 жовтня 2024 року порівняно з попередніми тижнями відбулося зростання цін на яйця курячі, незначне зростання цін на яловичину, сало, ковбасу, м’ясо курей, рибу та мінімальне зниження цін на свинину.
Про це повідомили фахівці НДІ «Украгропромпродуктивність», проаналізувавши роздрібні ціни 48 обласних і районних ринків України.
За їх даними ціни на продукти тваринництва у порівнянні з 8 жовтня 2024 року змінилися незначно, крім сезонного зростання цін на яйця курячі і мають такий вигляд:
Середня ціна яловичини (без кістки) зросла на 4,4% – 243,07 грн/кг. Найвищі ціни простежуються в Кіровоградській, Закарпатській та Волинській областях, а найнижчі – в Чернігівській, Хмельницькій і Вінницькій областях.
На тазостегнову яловичу частину ціна зросла на 2,6% чи до 180,41 грн/кг. Найвища вартість спостерігалася в Закарпатській, Волинській області та місті Києві. Тоді як найнижчими були ціни на Чернігівщині, Черкащині, Рівненщині.
Ціна на свинину (без кістки) знизилися на 0,9% – 172,99 грн/кг. Найнижчу вартість продукту зафіксовано в Житомирській, Одеській і Полтавській областях, найвищу – у Волинській, Харківській і Закарпатській областях.
Свинина з кісткою (відруби стегна) подешевшала на 0,7% або ж до 156,75 грн/кг. Найнижчі ціни можна знайти на ринках Тернопільської, Полтавської та Черкаської областей, а найвищі – на Харківщині, Закарпатті та Київщині.
Вартість свіжого сала зросла на 1,9% (до 151,63 грн/кг). Найнижчі ціни на «український смаколик» можна знайти в Житомирській, Закарпатській і Миколаївській областях, а найвищі – в Харківській області, місті Києві та Херсонській області.
Середня ціна на м’ясо курей (тушки середньої вгодованості) зросла на 0,1% – 90,91 грн/кг. Найнижчі ціни на м’ясо курей спостерігалися у Волинській, Київській та Полтавській областях, тоді як найвищі – в Харківській, Черкаській і Кіровоградській.
Ціни на курячі яйця І категорії зросли на 14,8% (до 46,81 грн/10 шт.). Дніпропетровська, Вінницька і Чернігівська області мають найнижчу ціну, а от у Одеській, Рівненській і Волинській областях ціна найбільша.
Ціна на курячі яйця ІІ категорії зросла на 16,1% (до 36,66 грн/10 шт.). Найнижча ціна у другій половині липня була в Полтавській, Кіровоградській, Черкаській областях, а найвища – в Рівненській, Волинській і Одеській,.
Вартість живої риби зросла. Так, на короп ціна зросла на 3,2% (до 136,09 грн/кг). Дешевше за все його можна придбати в Кіровоградській, Миколаївській і Вінницькій областях, тоді як у Полтавській, Харківській та Рівненській областях ціна буде вже найвищою.
Середня ціна ковбаси вареної І сорту зросла на 0,5% – 138,63 грн/кг. Найвищі ціни простежуються в місті Києві, Вінницькій та Херсонській області, області, а найнижчі – в Рівненській, Волинській і Миколаївській областях.
Ціна на ковбасу варену вищого сорту зросла на 1,1 % – і склала у середньому 194,26 грн/кг. Найнижчу вартість продукту зафіксовано в Рівненській, Закарпатській і Одеській областях, найвищу – Херсонській, Полтавській, Київській областях.
У свою чергу, нагадаємо, що «Украгропромпродуктивність» повідомило про ціни на різні види хліба, борошна, макаронні вироби, гречану, рисову та інші крупи, а також на соняшникову рафіновану олію та цукор.